Su qrupunun araşdırmaları
Verilən tapşırığı yerini yetirmək üçün 1 nəfər internet üzərindən
ölkəmizin mineral və şirin su ehtiyyatlarını araşdırdı. 2 nəfər isə
onların araşdırmalarına əsaslanaraq xəritə hazırladı. 2 nəfər isə su
ilə benzinin satış qiymətini araşdırdı və onları müqyisə etdi.
Yer kürəsinin yarıdan çox hissəsi
sudan ibarətdir. Dünyadakı bütün
canlıların orqanizmlərinin xeyli hissəsi sudan ibarətdir. Yaşamaq üçün insan gündə 2-3 litr su içməlidir. Buna görə də
insan uzun müddət susuz yaşaya bilməz.
.
Azərbaycan Respublikasında mineral
su bulaqları tükənməzdir. Respublika ərazisində 1000-dən çox mineral su bulağı
vardır.
Kəlbəcər rayonunda İstisu bir sıra xüsusiyyətlərinə görə bütün dünyada
məşhur olan Karlovi Vari suyundan daha üstündür.
Şəhərimiz içməli su kimi Göy Göl suyundan istifadə edir. 1139-cu ildə Gəncədə baş vermiş zəlzələ nəticəsində Kəpəz dağının bir hissəsi uçaraq
Ağsu çayının qarşısını kəsib.
Nəticədə şəffaf suyu olan Göygöl gölü yaranmışdır. Dəniz səviyyəsindən 1556 metr yüksəkliyində
yerləşir.Uzunluğu
2800 metrdir. Eni 800 metrdən 1000 metrə
qədərdir. Dərinliyi 96 metrdir. Gölün
görünmə qabiliyyəti 8-10 metrdir.
Qrupumuzun üzvləri verilən
tapşırığa uyğun olaraq Vətənimizin mineral su ehtiyyatlarını araşdırmış və
mineral su ehtiyatlarının əks etdirən Azərbaycan xəritəsini hazırlamışdır. Bunlar Naxçıvanda Badamlı, Sirab, Vayxır, Abşeron rayonunda Şıx, Suraxanı, Dəvəçi rayonunda Qalaltı, Culfa rayonunda Darıdağ, Quba rayonunda Xaltan, Xaşı, Cimi, Şuşa şəhəri yaxınlığında Turşsu, və Şırlan sularıdır.
Verilən tapşırığa əsasən Gəncə şəhərinin marketlərində
satılan 1 litr suyun və yanacaqsatma məntəqələrində 1 litr benzinin qiymətini
araşdırdıq və aşağıdakı nəticəni əldə etdik.
1litr benzin: 70-80 qəpik 1 litr su:
- 50-60 qəpik
Bu məhsulların maya dəyərini nəzərə alsaq, suyun
benzinlə eyni qiymətə olduğu və ölkəmizin
bu təbii sərvətdən düzgün istifadə etməklə
neftə bərabər gəlir əldə edə biləcəyi nəticəsinə gəlirik.
Torpaq qrupunun araşdırmaları
Qrupa verilən tapşırığı yerinə yetirmək üçün 2 nəfər məktəbimizin
yaxınlığında yerləşən Tural Sarayındakı aşpazlarla görüşüb istifadə olunan ərzaqların
siyahısını tərtib etdilər, həmin ərzaqları
bitki və heyvan mənşəli ərzaqlara ayırdılar və hansından daha çox istifadə
olunduğunu müəyyən etdilər. Digər 2 nəfər isə həmin ərazidə yerləşən Dəmiryol
Poliklinikasının həkimləri ilə görüşüb bu ərzaqların hansının insan orqanizmi
üçün daha sərfəli olduğu haqqında məsləhətlər aldılar. 1 nəfər isə torpaq
haqqında internet üzərindən araşdırmalar apardı.
Torpaq yer qabığının bitki bitən üst qatıdır. Torpağın əsas xassəsi münbitliyidir. Münbitlik torpağın bitkini normal yaşaması və məhsul yetirməsindən ötrü qida elementləri və su, onun kök sistemini hava və istiliklə təmin etmək qabiliyyətidir. Torpağın ən üst qatının rəngi daha tünddür. Torpağın üst qatında bitkilərin köklərinə, çürümüş bitki qalıqlarına, eləcə də yağış qurdlarına, həşərat və başqa heyvan qalıqlarına təsadüf edilir
Azərbaycanın vahid torpaq fondunun
sahəsi 8 milyon 641 min 500 hektardır. Rəsmi rəqəmlərə görə, təxminən 4,5
milyon ha ərazimiz kənd təsərrüfatı üçün yararlıdır. Hazırda bunun 30 faizindən,
yəni
1 milyon 583 min hektarından istifadə olunur. Qalan torpaqlar qışlaq,
örüş və biçənək sahələridir. Əkinəyararlı torpaqların isə 600 min hektarı ermənilər
tərəfindən işğal olunub.
Qidamızın əsas mənbəyi torpaq hesab olunur. Çünki
süfrəmizdəki ərzaqların çox hissəsi torpaqda bitən bitkilərdən hazırlanır.
Bizim Tural şadlıq Sarayındakı araşdırmalarımız da bunu göstərdi. Bu həmin sarayın müştərilərə təklif etdiyi menyudur.
Göründüyü kimi stol üzərində
olan 63 növ ərzaqdan 43 növü birbaşa
torpaqla bağlı ərzaqlardır. 16 növü hevan mənşəli, 4 növü isə hər ikisinin
qarışığından hazırlanmış ərzaqlardır.
Hansı ərzaqlarla qidalansaq
daha sağlam olarıq? Bu sualla yenə Dəmiryol Poliklinikasının həkimlərinə müraciət etdik. Həkimlərimiz
bu suala belə cavab verdilər:
Sağlam qidalanmanın əsas şərti ilk növbədə ət və ət məhsullarından imtina
etmək, yalnız bitki mənşəli təbii qidalardan istifadə etməkdir. Buna natural
qidalanma deyilir və orqanizmə lazım olan faydalı elementlərin ilk mənbədən
alınmasını nəzərdə tutur. Ümumiyyətlə, insanın mədə-bağırsaq
sistemi ətlə qidalanma üçün nəzərdə tutulmayıb. Bir sözlə, insan öz
orqanizminin fizioloji və təbii tələblərini nəzərə almağa məcburdur. Natural
qidalanma, yəni qeyd olunan maddələrinin birbaşa ilk mənbədən- təbiətdən alınma
prosesi sağlam həyat tərzinin əsas şərtidir.
Həkimlərimizdən və aşpazlarımızdan
aldığımız məsləhətlərə əsaslanaraq qarşıdan gələn Novruz çərşənbələri üçün aşağıdakı menyunu
hazırladıq. Süfrələrinizi bəzəyərkən bu ərzaqlardan zövqə görə istifadə etməyi məsləhət görürük.
Комментариев нет:
Отправить комментарий